Kimbria wint Maastrichtse ‘stadsderby’

Emotie en sentiment hadden de overhand in de verhitte stadsderby tussen de Maastricht Knights en Kimbria. De Kimbrianen wonnen afgetekend met 59-84.

Draai de klok terug naar de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en je landt in de hoogtijdagen van het Maastrichtse basketbal. De triade Maasvogels, Green Stars en Kimbria zorgde destijds voor heerlijke stadsderby’s, goed gevulde tribunes en soms hoogoplopende emoties. De Stars en Vogels bestaan allang niet meer. Kimbria overleefde wel en stuitte anno 2017 weer ouderwets op een stadsgenoot. De Maastricht Knights, het team van Mirza Cicak die de universiteitsploeg na drie kampioenschappen op rij op een bewonderenswaardige wijze naar de tweede divisie bracht. 

Bewonderenswaardig omdat de ploeg elk jaar vele spelerswisselingen kent en bestaat uit studenten uit verschillende culturen die echter één gezamenlijk taal spreken: basketbal. Zijn tegenstrever en oer-Kimbriaan Jos Wolfs moest wel lachen om de kwalificatie ‘Maastrichtse stadsderby’. „Ik geloof dat er vandaag bij beide ploegen maar liefst twaalf nationaliteiten binnen de lijnen staan. Spelers uit onder andere Mali, Australië, Hongarije en Italië. Ik heb trouwens ook vijf Maastrichtenaren in de ploeg”, telde Wolfs lachend op zijn vingers. 

Het goede humeur van Wolfs bleef vrijwel de gehele wedstrijd overeind. Goedgeluimd zag hij dat zijn ploeg de controle over de wedstrijd had en die zelden prijs gaf. Dat in grote tegenstelling tot zijn collega Cicak, die uiteindelijk schande sprak over de hardheid van de derby en de rol van de arbitrage. „Het was meten met twee maten. Bizarre calls. Ik heb alles op tape”, wees hij boos naar de camera op de driepoot naast het veld. „Het was niet alleen de hardheid, maar vooral ook de manier waarop een aantal Kimbrianen richting ons reageerden op de beslissingen van de scheidsrechters”, brieste de coach. Cicak was wél zo sportief om de suprematie van Kimbria te erkenen. 

Op de volle Kimbriabank was het dan ook vrijwel de gehele wedstrijd feest. Begrijpelijk want na de matige opening liepen de gasten van 10-6 via 10-17 uit naar een comfortabele 24-40 ruststand. In het tweede bedrijf gierden opnieuw de emoties door de studentensporthal. Maar het was Kimbria dat het meest stabiele spel toonde en verdiend de tweede seizoenszege pakte.

Bron: Dagblad de Limburger 30 oktober 2017