Kimbria houdt het hoofd koel

Weinig sentiment in de Maastrichtse stadsderby, maar sportieve strijd en bij vlagen uitstekend basketbal maakten van het duel tussen de Maastricht Knights en Kimbria een waar spektakel.

DOOR MARCEL JOOSTEN

De Kimbrianen van coach Jos Wolfs kropen door het oog van de naald en haalden uiteindelijk met 60-61 de winst binnen. Maar in de enerverende slotfase hadden de Knights net zo veel recht op de ‘winstpakker’. Het duel dat nooit verveelde verdiende eigenlijk twee winnaars, maar gelijke spelen bestaan niet in het basketbal.

Beide teams openden sterk in een hoog tempo, vloeiende aanvallen en veel temperament. En daarbij werd ook nog eens tegen een hoog schotpercentage afgewerkt. De Knights zetten de eerst punten op het scorebord, maar Kimbria pareerde onmiddellijk met een 0-8 run. Daarna was het de beurt aan de studenten van de Universiteit Maastricht om een heerlijke demarrage te plaatsen voor een 12-8 tussenstand. Zo golfde het eerste kwart heen en weer en sloten na tien minuten de boeken bij 21-19. Het eerste kwart en vooral de laatste score was illustrerend voor het duel. Bijna vanaf de middenlijn scoorden de gasten een tel voor de slotgong met een ware ‘buzzer beater’ een driepunter.

Vrouwe Fortuna vertoefde daarna wat meer aan de zijde van Kimbria, zou later blijken. In het tweede bedrijf bleef het tempo moordend, met nog steeds een licht voordeel voor de Wolfs-equipe (rust 31-35). „Blijf rustig, take your time”, maande Wolfs zijn mannen tot meer rust. Maar rustig werd het nooit meer in de goed bezette universiteitssporthal.

We hebben hard verdedigd en zijn vooral in de slotfase rustig gebleven Jos Wolfs

Mirza Cicak, coach van de Knights, bouwde daarbij langzaam aan zijn eigen spanningsboog en duelleerde de resterende tijd verongelijkt met zijn omgeving. De derby evolueerde ondertussen naar een mooie sportieve climax en sloot het derde kwart bij 47-46. De strijd werd feller. Spelers vlogen over de vloer, vechtend voor elke bal, elke score, elke rebound. In een sportieve sfeer, maar van controle was geen sprake meer. De Knights probeerden een zoneverdediging, maar ook daar had Kimbria een antwoord op. In de zinderende slotminuten hadden de gasten het geluk aan hun zijde toen tot twee keer toe verloren ballen in de handen van Kimbriaspelers vielen. Twee seconden voor tijd scheerde de winnende Knightsbal nog vlak langs de ring.

Limburger 4 november 2019