Inhaalrace Knights bezorgt Kimbria onverwacht verlies

Drie jaar lang moest Maastricht Knights-coach Mirza Cicak wachten op een derby-overwinning op stadsgenoot Kimbria. Zondagmiddag haalde zijn ploeg voor de poorten van de hel eindelijk de winst binnen. De 66-68 zege kwam op een sensationele manier tot stand.

In het derde kwart was Kimbria uitgelopen naar een 18 punts voorsprong (55-37) en leek er geen vuiltje aan de lucht voor de equipe van coach Jos Wolfs. Wat volgde was de totale instorting van de thuisploeg en de regelmatige inhaalrace van de come-back-kids van Cicak. De bedaarde en sportieve Bosniër kon dan ook een kleine glimlach niet verbergen. „Dit is wel een prettige opsteker na drie nederlagen. In de eerste helft leek het nergens op en was ik behoorlijk nijdig op een deel van mijn ploeg.” Cicak haalde zelfs vijf spelers tegelijk naar de bank. Een opmerkelijke zet. „Ze hielden zich niet aan de afspraken. Ik had ook geen zin meer om waardevolle time-outs te benutten om onbenullige zaken recht te zetten. Ik koos voor mensen die wel de lijnen wilden lopen en de rust en discipline konden opbrengen om tot een goed schot te komen.”

Balverlies

En dat pakte wonderlijk goed uit. Kimbria was volledig van slag, leed veel balverlies en kwam nog maar zelden in de buurt van de Knights-ring. In het spectaculaire slotkwart klikte het scorebord gestaag van 55-44 naar 63-65. Wolfs probeerde via een time-out zijn jonge ploeg weer vertrouwen te geven, maar de Knights hielden met goed basketbal en een portie fortuin de marge levend. „We zijn nog te wisselvallig”, oordeelde Wolfs, die kon leven met de Cicak-winst.

Door Marcel Joosten

Bron De Limburger (4 oktober 2020)

Foto: Verbeten duel onder de basket. AFBEELDING: JOHANNES TIMMERMANS