Kimbria laat rode lantaarn aan concurrent na simpele zege

Paul Vek Limburger Zondag 12 maart 2023 om 20:53

Kimbria won gisteren via een vrij eenvoudige 77-63 thuiszege op OBC pas voor de tweede keer een competitieduel. Eerder werd in Oss ook de uitwedstrijd tegen de hekkensluiter gewonnen, zodat de Maastrichtenaren voorkomen dat ze niet zelf als laatste in de tweede divisie gaan eindigen. Meer zit er voor de ploeg van coach Jos Wolfs dit seizoen niet in.

Kimbria mist in de huidige jaargang al vanaf het begin een aantal belangrijke spelers vanwege blessures waarna het van kwaad tot erger ging. „Er vielen steeds meer jongens weg zodat we nu met een mix van het eerste en tweede herenteam staan te spelen”, aldus coach Jos Wolfs die blij is dat de rode lantaarn aan zijn team, waarin jongens uit meerdere landen samenkomen, voorbijgaat. „Dat is het belangrijkste en daar heb ik vandaag ook op gecoacht.”

De multiculturele thuisploeg was in deze ontmoeting tussen de twee laagst geklasseerdenduidelijk beter. Alleen in de beginfase nam OBC even de leiding (6-11), vooral omdat de fysiek sterke center Roy Schuurmans te veel vrijheid kreeg. Na een time out, een dubbele dekking op de langste speler op het veld en een als team veel feller verdedigend Kimbria werd er vooral met snelle tegenaanvallen in korte tijd een gat geslagen: 21-14.

Moeizaam

Via 37-26 was het duel bij een 44-27 ruststand gespeeld al kenden de Maastrichtenaren een moeizaam laatste kwart. Daarin kon OBC nog iets van de maximale 62-43 achterstand afhalen.

Door de winst blijven de Zuid-Limburgers ook na de zomer in de tweede divisie wat eigenlijk een te laag niveau is voor een club die met bijna driehonderd leden een van de grotere basketbalverenigingen in het zuiden van Nederland is. Waar het eerste team het sportief moeilijk heeft, floreert de rest van de vereniging en zit het aan de grenzen van de maximale capaciteit. Een tekort aan zaaluren en trainers zorgt er zelfs voor dat Kimbria een ledenstop heeft moeten invoeren.

„Dat vinden we jammer maar het is heel lastig om in Maastricht meer zaalruimte te vinden om extra teams te kunnen laten trainen. Een ledenstop is nodig om niet ten onder te gaan aan ons eigen succes”, vertelt bestuurslid Bas Janssen. Ook het vinden van kaderleden is niet gemakkelijk. Zo zoekt de club al bijna twee jaar een opvolger voor de gestopte voorzitter Adri Voogd. „De coronatijd heeft voor afstand gezorgd tussen de ouders van de jeugdleden en de club omdat ouders lang niet met de kinderen naar de hal konden komen. Dat maakt het lastig om bestuursleden te vinden.”

Luxeprobleem

Waar de breedtesport onder een luxeprobleem gebukt gaat is een gezonde doorstroming vanuit de jeugd naar het eerste team echter niet gewaarborgd. „Je ziet dat de wat oudere jeugdleden vaak afhaken vanwege studie of omdat ze een baantje erbij nemen”, aldus Jos Wolfs. „De ambitie om hogerop te komen is er, maar we moeten kijken wat mogelijk is.” Daarbij hoort ook een gezond budget. Bas Janssen: „Spelen in de tweede divisie is natuurlijk vrijblijvend. Als we hogerop willen zal dat veranderen maar daarvoor moet je wel de financiële middelen hebben. Nu hebben we die niet. We zijn nu een gezonde club en dat willen we blijven. Meer uitgeven om proberen een stap naar boven te maken is een te groot risico.”

Foto: Onat Murtezaoglu in actie namens Kimbria. — © Rob Oostwegel.