Met een glimlach de degradatiestrijd in

Kimbria-coach Jos Wolfs bleef ondanks de kansloze 49-76 oorwassing in eigen huis tegen Sphinx goedlachs. „Het wordt een zwaar seizoen, maar de ploegen zitten dicht bij elkaar.”

Voor het handjevol trouwe toeschouwers in de sfeerloze Geusselt was de ontmoeting van hun lokale helden met de gasten uit Wageningen een zware beproeving. Kimbria haalde zelden een waardig tweede divisie-niveau en zakte regelmatig diep door de
ondergrens. Nu was Sphinx vooral in het onthutsend zwakke eerste kwart ook mijlenver verwijderd van een acceptabel niveau waardoor de schade in de openingsfase beperkt bleef. Airbals, balverlies en een karrenvracht aan missers waren het resultaat van tien minuten puberaal basketbal waarin bij beide partijen de adrenaline en hormonen de overhand hadden. Er werd in beide kampen hard gewerkt en met passie over het gehele veld verdedigd, maar het basketbal hield niet over. De enige constante factor – eigenlijk in de gehele wedstrijd – was het scheidsrechtersduo Wetsels-Dauria dat een bijna een perfecte performance neerzette. Na tien minuten onhandig gespartel was het 10-17 en na een tweede kwart, waarin de Gelderse ploeg wel de zaken op orde had, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld (26-44). Sphinx had een grotere luchtmacht, beheerste het Limburgse zwerk, schoot met meer accuratesse en was tactisch stabieler. „Gewoon de betere ploeg en terechte winnaar”, oordeelde Wolfs.

Voor de Kimbria-coach – ooit landskampioen als speler en als coach – viel er geen eer te behalen. Zijn ‘mannen’ kregen tijdens de rust in de catacomben van de antieke Geusselt nog voldoende tips mee, maar de ploeg is te onervaren om zijn wijze woorden in daden om te zetten. „We lopen onze lijnen niet. Het team mist nog de tactische discipline om iedereen op de goede plaats te zetten”, analyseerde de altijd rustige ex-prof. Wolfs beseft dat het met deze rotatie een zwaar seizoen wordt. Kimbria miste weliswaar Slangen en Kiss maar ook met de routiniers wordt handhaven een zware dobber. „Als ik de uitslagen zie, dan zitten de ploegen heel dicht bij elkaar. We moeten wel een keer de winst proeven. Dat is onontbeerlijk voor de moraal.” In het derde kwart demarreerde Sphinx door naar een 25 punts marge (34-59) en was het game-over voor de Kimbrianen. In het slotakkoord waren een atletische achterwaartse dunk bij Sphinx en een driepunter in de slotgong van Ralph Titahena de meest in het oog springende wapenfeiten.

• Bij de Kimbria-vrouwen miste coach Almir Klacar enkele waardevolle speelsters in de rotatie om op beslissende momenten een vuist te kunnen maken. Barons was in Breda met 61-41 te sterk voor Kimbria. De Brabanders maakten vooral gretig gebruik van het vele balverlies van de Maastrichtenaren. „We verliezen terecht. We gaven de ballen te gemakkelijk weg”, bevestigde Klacar die zijn team in de slotfase kansloos zag opereren.

Bron: Dagblad de Limburger 31 oktober 2016